Májusban kezdődnek a grillpartik, otthoni sütések -főzések a szabadban, kirándulóhelyeken. Nem mindenkinek van lehetősége a kerti grillezést élvezni, így sokan az erkélyt, a teraszt választják a speciális sütőeszköz üzembe helyezéséhez. Utóbbi nem megengedett, tűzvédelmi okok miatt súlyos bírsággal büntethető. Speciális szabályok azonban léteznek.
Ahhoz, hogy a grillezés valódi örömforrás legyen, elengedhetetlen az alapos tisztítás akkor is, ha tavaly ezt megtettük. Muszáj újra takarítani a grillkészüléket, mert a megbújó, lerakódott zsírok, ételmaradékok, ragacsok számos baktérium hordozói lehetnek. A húsokra, zöldségekre átkerülhetnek a kórokozók s komoly fertőzéseket okozhatnak.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a grillsütő rácsán megtapadt régi húsdarabokba könnyebben belekap a láng, az izzó szikra kipattanhat a földre, s akár tüzet is okozhat. Vagyis, a grilleszköz takarítása elkerülhetetlen mielőtt újra használjuk. A legkisebb darabjaira kell szétszedni, s minden tartozékot alaposan súrolni, speciális, környezet -, és egészségbarát zsíroldóval, illetve a hagyományos citromos, ecetes módszert se feledjük! Ezt követően bő, de nem hideg, folyóvízzel öblítsük le és töröljük szárazra, s szereljük újra össze az alkatrészeket.
Ezt követheti a tűzgyújtás, mivel a forróság, a magas hő – 170- 180 fok – a takarításhoz használt kemikáliától megszabadítja a grillt. A sütés, grillezés megkezdése előtt legalább 1- 1,5 óráig hagyjuk így hevülni, égni a tüzet. Ezt követheti a már előkészített, alaposan megmosott finomságok sütése, elfogyasztása, majd a rendrakás.
Grillezéskor kerüljük el a mesterséges „begyújtó” folyadékokat, a benzin, az újságpapír használatát, mert ezek füstje, égésterméke az étellel a szervezetünkbe kerül. Észrevétlen, súlyos, akár rákkeltő mérgezést, betegséget okozva. Ugyancsak fontos, hogy kisgyermek felügyelet nélkül soha ne tartózkodjon a készülék, a tűz közelében!
Ha befejeztük az egyik kedvelt, szabadtéri tevékenységünket, alapos figyelmet fordítsunk a grillsütő teljes biztonságára. Parányi szikra sem maradhat a készülékben. Lefedni akkor érdemes, amikor pár óra eltelt s meggyőződtünk arról, hogy nem tűzveszélyes.
Ha újra használjuk, ismét figyelni kell a higiénés szabályok betartására!
Sokan vannak, akik a társasházi lakásuk teraszán, erkélyén tudnak csak a grillezés élvezetének hódolni. Léteznek is olyan készülékek az üzletekben, melyek épp erre alkalmasak. Nem tilos ez a művelet, de számos feltételhez kötött, s vannak olyan szabályok, melyeknek megszegése több tíz-, százezer forintos bírsággal is járhat. Nézzük ezeket!
Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasház erkélyén tilos működtetni, ahogyan a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható. Nem engedélyezett a gázpalackkal üzemelő készüléket használni a teraszos sütéshez.
Ha valaki ezeket a szabályokat megszegi, 20 ezer forinttól, egymillió forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Ennek mértéke mindig az adott körülményektől, a tevékenység veszélyességétől, tűzveszélyességétől függ.
Akik az erkélyen grilleznek, azt egy elektromos grillel tegyék. Mielőtt megvásároljuk az eszközt, vagy használni kezdjük, olvassuk el, hogy a társasházi szabályzat nem tiltja – e az ilyen tevékenységet.
Ha mégis engedélyezett a grillsütő használata, legyünk körültekintők az árammal működő eszközök esetében is. (Az sosem válik kárunkra, ha beszerzünk egy kisebb porral oltó készüléket otthonra.)
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága felhívja a figyelmünket számos fontos, életmentő és segítséget adó szabályra a most kezdődő szabadtéri sütés, főzés, grillezés, szalonnasütés idejére, ami akár októberig is eltarthat.