BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy miért NEM SZABAD a kigyulladt olajat vízzel oltani.
A szervezet egy rossz példát is megosztott közösségi oldalán: néhány napja Pesterzsébeten, egy társasház egyik lakásában tűzhelyen felejtett égő olajra vizet öntött valaki. A heves robbanás miatt a lakás ajtaja is kitört, az ott élő embert pedig a mentők súlyos állapotban szállították kórházba.
- Az étolajok, állati zsírok 300-340 Celsius-fok között meggyulladnak.
- Az olaj sűrűsége kisebb a vízénél…
- … ezért, ha ráöntjük, a víz az olaj alá fog kerülni.
- A 300 Celsius-fokos olaj egyből felmelegíti a vizet,
- ami persze 100 fokon gőzzé alakul.
- A gőz felfelé törekszik…
- … és kész is a robbanás.
Az égő zsiradék ugyanis szó szerint kirobban az edényből, tűzzel árasztva el az egész konyhát és azt is, aki oltani próbálta.
Víz helyett egy fedővel vagy nedves konyharuhával takarjuk le az edényt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, így magától kialszik a tűz. Ha így járunk el, komolyabb kár, pláne sérülés nélkül megússzuk.
Ha a sütőben felejtett étel gyullad meg, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Amint kialudt a tűz, óvatosan nyissuk ki és egy konyharuhával megfogva vigyük a füstölgő maradékot a szabad levegőre, és tegyük oda, ahol semmit nem tud meggyújtani.