Sziasztok! Szilágyi Zoltán vagyok, Grill és BBQ séf.
A mai részben körbejárjuk Debrecent és megkeressük az igazi Görög Gyrosos helyeket.
Tartsatok velünk!
Nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz fába vágom a fejszém amikor kitaláltam, hogy valódi gyrost próbálok enni a városban. Valami félrement a vendéglátósoknál Gyros címszó alatt. Sokan mondhatják, hogy ettől változatos a paletta, de szerintem a gomba, kukorica, gyalult káposzta esetleg francia saláta kombó, csak a görög street food megcsúfolása.
Életem első Gyrosát, Görögországban ettem kb. 6 évesen. Nekem mindig ez volt a mérce. Nyílván nem adatik meg mindenkinek elsőre igazit enni, így sokan a kamu Gyrosokban szocializálódtak.
A Gyros elődje a török kebab, nem is annyira régi a története. Nagyjából 80 éve jelentek meg az első görög Gyrosok. Azt azért valljuk be, hogy a debreceni vendéglátósoknak sikerült ezt a témát viszonylag hamar lelakniuk. Vannak nagyon régi „gyrosozók” a városban. De a minőséget nem tudták megütni soha. Valószínűleg ezután sem fogják. Amikor elhatároztam, hogy eredeti görög pitát szeretnék enni, akkor csapott arcon a valóság. Nagyon kevés helyen van erre lehetőség és ahol mégis ehetünk, azok a helyek csak pár éve vannak jelen városunkban.
Éppen ezért fogtam magam és felkerestem a város igazi Gyrososait.
A Zeusz neve mindenkinek ismerősen csenghet. A nagyerdei sétányon találhatóak meg, illetve a Tócóvölgyben is jelen vannak egy ideje. Étlap tekintetében is tükrözik, hogy valóban Görög étteremről van szó. Ha egy pitát rendelünk, azt is kapjuk. Egyszerűen zseni a hely. Lágy és kifinomult ízek, ráadásul eredeti görög hozzávalókból. Nem Mizo vagy Danone joghurt, hanem eredeti görög joghurt kerül a pitába. Erről az a mondás jut eszembe, hogy egy bizonyos szint felett, nem megyünk egy bizonyos szint alá. Hasáb burgonya, joghurt, paradicsom, hagyma, hús lepényben. Pont ahogyan kell. Erről szól a Gyros és ezt meg is kapjuk náluk. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Itt álljunk meg egy percre!
A Greek Gyros nemrég költözött a Csapó utca elejére, korábban a Segner tér környékén volt eldugva ez a gyöngyszem. Ha lehetne győztest hírdetni, jó eséllyel ajánlanám ezt a helyet. Jómagam mustár kritikus vagyok. A magyar mustárok egyszerűen vállalhatatlanok. Nem is csodálom, hogy a magyarok többsége csak a ketchup-majonéz kombót választja. Pedig a mustár minden más országban finomabb. A Greek Gyros olyan mustárt tol eléd, hogy nem hiszel a nyelvednek. Emellett, még több eredeti görög szósz közül választhatsz, szóval mindenre odafigyelnek. Omlós hús, puha lepény és tényleg eredeti Görög ízek jönnek minden falatnál veled szembe. Még a hasáb is igazi görögös. Tessék szépen kipróbálni mindenkinek!
A Csapó másik végén, szintén egy nagyon kellemes meglepetés érhet mindenkit. A Görög felmenőkkel rendelkező tulajdonos, őrizve a hagyományokat, saját fűszerezésű nyársakkal teszi mindenki számára elérhetővé az eredeti Gyrosozás élményét. Az autentikus, kézműves, görög Gyros itt valóban elérhető. Náluk is minden görög alapanyag, ami a lepénybe kerül. Precíz és pontos munka zajlik a háttérben, hogy minden egyes lepény kiváló lehessen. Erről pedig a kiváló szakemberek gondoskodnak a háttérben.
A házi Tzatziki, a fűszeres burgonya és a mindig friss zöldségek garantálják, hogy nem kell külföldre menni, elég csak a Csapó utca hozzá, ha eredeti Gyrost szeretnénk enni. Szerintem bakancslistás hely mindenki számára, aki tényleg gyrost szeretne enni. Sokaknak nem tetszik a kapor egy mártásban, itt viszont jó helyen van.
Amíg Pesten a Bádog Gundel képes egy picike helyen, nagyon jó fogásokat produkálni, addig Debrecenben, a Mad Dogs szintén hozza a különleges Gyrosozás élményét. A Sínai Miklós utcán található street food egység, lassan országos ismeretséget szerzett a csípős Gyrosai miatt. Itt a csípős tényleg csíp. De van az étlapon egy tétel, ami az egész helyet feltette a térképemre. Eredeti görög lepényt kaphatunk, ráadásul akár marhahússal is. 7 fűszeres görög mártással dobják fel az alapot, és erre jön a klasszikus összeállítás. A húst utólag is fűszerezik, így mégjobban élvezetes minden harapás. Érdekes számomra, hogy egy picike hely is tudja azt hozni, amit a nagyok nem. A lepény szintén görög és tudtommal ők is eredeti görög mustárokkal dolgoznak. Minden falat egy ízbomba. A marha mellett, csirkével is kérhető a GYRADIKO lepényük. Ha pedig átfagytál, kérd csípősen! Igaz fájni fog, de megéri. Házi chili különlegességekből készült szószuk akár egy influenzát is képes kivégezni. Ez is egy bakancslistás hely.
Ha te is tudsz egy jó helyet küld el nekünk! info@test.debrecenbenhallottam.hu