A Debrecziner Gourmet Fesztivál 7. alkalommal várja a finom fogások szerelmeseit Debrecen zöld szívében, a Nagyerdei Parkban, ez alkalommal június 16-18. között a MASTERGOOD támogatásával.
A fesztivál a nívós vidéki gasztronómiát hivatott bemutatni, ahol az éttermek és bisztrók mellett cukrászatokat, kisüzemi sörfőzdéket, kávépörkölőket és pékséget is találni. Ezen a hétvégén Soprontól Karcagon át, Budapesten és Encsen keresztül egészen Debrecenig kalandozhat a látogató a gasztro-térképén. idén a „Nyári emlékeink” ihlette menük nyűgözhetik le a közönséget, a fogások nosztalgikus érzéseket idéznek majd fel, miközben új gasztro-emlékeket alkotnak az éttermek újragondolt nyári receptjeinek köszönhetően. A balatoni lángos összetéveszthetetlen illata, a nagyi titkos receptjei vagy egy spontán baráti sütögetés a nyári csillagos égbolt alatt… csak néhány példa azokból a nyári élményekből, melyek a legkülönbözőbb falatokban köszönnek vissza.
A fesztivál szakmai iránymutatásáért idén is Thür Ádám, a MICHELIN Guide-ba bekerült debreceni IKON
Étterem séfje felel, aki mellett Jókuti ’Világevő’ András gasztroblogger kalauzolja a közönséget a pazar étel- és
italkínálatok, színpadi show-k között egész hétvégén. András a világkörüli fogások mellett, természetesen a
hazai gasztrovilágért is rajong, és előszeretettel mutatja be őket ország-világnak. Így lesz ez a Debrecziner
Gourmet Fesztiválon is.
Nyári emlékeket megidéző menüivel érkeznek a gasztropalettára A Leves + Borsod Burger (Miskolc), az
Anyukám Mondta (Encs), a Babka (Budapest), a Sajt és Kence, a Grillakadémia, a Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök), az IKON Étterem, a Jardin Cukrászda, a Kiss-Virág Cukrászda (Vámospércs), a Ladányi Cukrászda, a Macaron Bites, a Malom Udvar (Bér), a Mirage (Hajdúszoboszló), a Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem (Karcag), a Next Bistro, a NPK BEEF (Pécsvárad), a Panificio Il Basilico, a Rednekk BBQ, a RUTIN Gasztrolubickoló (Budaörs), a Sárréti Chilifarm (Tetétlen), a Szomszéd Bisztro, a Wellington Coffee and Pie és a Wok to Box.
Italkínálatban prémium alapanyagokkal működnek a kioszkok, a legjobb minőségű borok, gin különlegességek
és pálinkák szortimentjéből választhat a látogató. Egészen extrém, mégis elegáns és könnyed koktélokat készít a steam punk külsővel rendelkező Koktél Színház. A Buborék Pontban a legélénkebb pezsgők is előtérbe kerülnek. A fesztivál vendége többek között a Bestillo (Boldogkőváralja), a Bortárság, a Boutiq’ Bar, a Divino Debrecen és a Hübris Sörfőzde (Székesfehérvár), a Nagyerdei Pálinkaműhely, továbbá a VisitDebrecen elhozza a „Debrecen város bora” címet szerzett válogatását. A speciality kávézás hazai úttörője, a One Eleven Sopronból hozza a koffein boost-ot, melyet az AVE Ásványvíz hűsítő tisztasága kísér.
A programkínálat egyik legizgalmasabb dobása idén a szabadtéri báránysütés. Az erdélyi, Madarasi Hargita
hegység lábánál található vidéki legelőről származó két Berke bárány lassú tűzön, assado kereszten készül,
amit a közönség meg is kóstolhat a sütés végén.
A „Kapjuk szét a marhát” nevet viselő programhoz az NPK Beef pécsváradi farmjáról Charolais marhagerinc
érkezik a színpadra, melyet Kövesdi Frigyes séf részeire bont, és később ezek a részek a közönség konyháiba
kerülhetnek. A Miele látványkonyhájában a legmodernebb és legokosabb technológiáival főznek olyan hazai, legendás séfek, mint Bíró Lajos, Kiss Sándor, Nemesvölgyi Attila, Pataky Péter, Thür Ádám, a fesztivál szakmai támogatója vagy Molnár Attila kávéguru, akik élő műsorokban, beszélgetésekben mutatkoznak be. Idén sem maradhat ki a programkínálból a gasztro-irodalom: Mautner Zsófi, a CHILI & VANILIA blog szerzője elhozza szerelemprojektjét, felújítva Kövi Pál: Erdélyi lakoma című kultikus, gasztro-kultúrtörténeti jelentőségű kötetének 150 receptjét, melyből egyet el is készít a színpadon.
A budapesti Babka Étterem közel-keleti fogással jelentkezik a porondon, majd a grillmesterek
kerekasztalbeszélgetésen osztják meg a nyáron oly népszerű grillezésekhez, kerti sütögetésekhez hasznos
tanácsaikat. A standok mellett a street food kiállítók látványsütésekkel bolondítják meg az erdőt, így mozdony
smokerekben készülő grillételek fenséges füstje és fűszereinek illata lengi körbe a Békás-tó partját.
A szabadtéri kóstolót idén gasztro show-k, közönségkedvenc előadások és zenei produkciók színesítik.
Pénteken már teljes kínálattal nyit a fesztivál, ahol a Nagyerdő természetközeli nyugodt, laza, függőágyakkal
és babzsákkal kiegészített piknikes hangulata mellett igazi fesztiválélménnyel várják a látogatókat. Ezen a
délutánon, estébe nyúlóan előbb Janklovics Péter gasztro stand up szórakoztatja a közönséget, majd nyári dallamokkal, emlékekkel érkezik az Orpheum Madams: Swing and Love. Szombaton a Konyha zenekar
produkciója lép színpadra, akik a szív kamráiból hozzák fel a bort, és biztos kézzel válogatják a legkülönbözőbb alapanyagokat változatos, modern popzenéjükhöz: rockos zúzást, táncos funkot vagy lélekmelengető folkot.
Vasárnap a közönségkedvenc Blahaluisiana fergeteges fesztiválhangulattal zárja a 7. Debrecziner Gourmet
Fesztivál programjait.
A záró napon nyereményjátéksorsolásra kerül sor, melyen értékes ajándékok találnak gazdára a vendégek között: borválogatással, ajándékutalvánnyal és Miele háztartási eszközökkel térhetnek haza a szerencsés vendégek. A játékban történő részvétel feltétele az, hogy szavazzanak arra, ki vigye haza az év kiállítójának járó bronz szobrocskát, a „Debrecziner Vándordíjat”.
Két újítással találkozni a jegyárakban: azon családok számára, akik a kisebbeket is szeretnék bevonni a
gasztronómiai felfedezésekbe, létrehoztuk az „Ínyencék” családi jegyet, valamint a gasztronómia iránt
fogékony debreceni egyetemistának szól az „UniGourmet” kedvezményes jegy- és bérletkínálat.
12 éves kor alatt és 65 év felett vagy nyugdíjas igazolvánnyal ingyenesen látogatható a 7. Debrecziner
Gourmet Fesztivál. A jegyárak és feltételek kedvező kialakításának célja, hogy minél elérhetőbbé váljon a
kultúra ezen műfaja is az emberek számára.
Az elővételben vásárolt jegyek és bérletek mellé Debrecziner Gourmet kristálypohár társul, míg a helyszínen már csak vásárolni vagy bérelni tudnak a látogatók 1.500 forintos áron. A fesztiválon a borokat kizárólag ezekben a poharakban szervírozzák.
Nagyon fontos változás, hogy idén teljesen készpénzmentessé válik a fesztivál, így a standoknál elhelyezett,
érintésmentes kártyás fizetésre alkalmas terminálokon keresztül lehet majd vásárolni.
Ha pedig valaki fesztiválkártyát vált, feltöltőpontok állnak majd rendelkezésére. A rendszer bevezetésének legnagyobb előnye,
hogy felgyorsítja majd a kiszolgálást, így ezáltal is gondtalanabb és szabadabb hangulatban telhetnek ezek a
napok a közönség számára.
A Debrecziner Gourmet Fesztivál idén merchandise termékekkel készül: len vászonból készült kötény –
melynek zsebébe tökéletesen illeszkedik a fesztivál boros pohara-, válltáska és kenyeres zsák vásárolható az
Info Pontban, természetesen a nyári emlékeket idéző színekkel és mintákkal. A fesztivál idén új életet adott a
korábbi évekből felhalmozott molinóknak, a MORTON márka fiatal tervezője újrahasznosított designer
kiegészítőkkel rukkol elő a Debrecziner Gourmet kínálatában.
Azok számára, akik kisebbekkel érkeznek, pénteken 15:00-20:00, szombaton és vasárnap 11:30 és 20:00 óra
között a nyári, vurstli hangulatú Galiba Gyereksarokban biztosítunk lehetőséget a közös kikapcsolódásra
szórakoztató játékokkal, VR „konyhatündér” játékkal, könyvekkel, de a mini gourmet-k kedvüket lelhetik a
Természettár tengerparti foglalkozásain is. A gazdikat és jólnevelt négylábú barátaikat eb- és emberszemek
számára is gyönyörködhető kutya-frissítő pont várja jutalomfalatokkal a Nagyerdő egy árnyas területén.
Az Apolló mozi által válogatott nyári mementók kerülnek vetítésre a fesztivál szabadtéri kertmozijában
mindennap 21 órától. A kertmozi már eleve a nyarak kuriózumát, a könnyed, nyáresti filmezéseket idézik. Ezt ahangulatot fűszerezi, hogy a Debrecziner Gourmet Fesztivál alatt az erdő ölelésében, babzsákokból nézhetik avendégek többek között a Mamma Mia!, A Séf vagy a kultikus Üvegtigris és Hyppolit, a lakáj című filmeket.
Az esti kóstolók és borozások zenei aláfestését, a kulináris fogásokhoz felépített zenei repertoárral hazai
lemezlovasok – DJ. Németi, DJ. Tokai, Anthon és Jay Kid – biztosítják. Az esti szabadtéri hangulatot az ezernyi
apró fény és lámpák teszik varázslatossá az erdőben.
A Debrecziner Gourmet Fesztivál híreiről és jegyinformációról weboldalán és Facebook eseményéből
értesülhetnek az érdeklődők.
Fesztiváltérkép
DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL
a MASTERGOOD támogatásával
2023. JÚNIUS 16-18.
PROGRAMOK
JÚNIUS 16. (PÉNTEK)
Master Good Gasztro Színpad
15:00-19:00 Látványgrillezés és ízemlékekre hangolódás, Galiba Gyereksarok és gasztro-DJ set
19:00-20:00 Gasztro Stand up Janklovics Péterrel: Főszerepben az ételek és a humor
20:00-21:00 Orpheum Madams: Love & Swing
21:30-1:00 Emlékeink dallamai retro buli DJ. Németi és DJ. Tokai zenéivel
KultúrFalatozó
15:00-01:00 Retro gasztro plakátkiállítás
Gourmet kertmozi by Apolló mozi
21:00-23:00 Üvegtigris – avagy a leghíresebb magyar food truck
23:00-00:30 Hyppolit, a lakáj – egy régi klasszikus
JÚNIUS 17. (SZOMBAT)
Master Good Gasztro Színpad:
13:00-14:00 A speciality coffee-k és a jegeskávék titkai: mesél Molnár Attila, a soproni One Eleven kávéguruja
14:00-15:00 Közel-keleti ízek Nemesvölgyi Attila, a budapesti Babka Étterem séfjének konyhájából
15:00-16:00 Thür Ádám IKONikus fogása a Master Good támogatásával, hűsítő meglepetéssel kísérve
16:00-17:00 Pataky Péter a fedélzeten: különleges fogások a Horgonyzó Kisvendéglő kreatív séfjétől
17:00-17:45 Grillmesterek praktikái kerekasztalbeszélgetés
18:00-19:00 Kapjuk szét a marhát! Az NPK Beef marhajó bontása
20:00-21:00 A Koktél Színház bemutatja: Alkohol tilalom
21:00-22:15 Konyha zenekar
22:30-1:00 DJ. Németi, Anthon
KultúrFalatozó
15:00-01:00 Retro gasztro plakátkiállítás
12:00-20:00 Élőfestés
Galiba Gyereksarok
11:30-19:00 Tanulj meg szeletelni a VR „konyhatündérrel”! Nyári, vurstli hangulat és a Természettár tengerparti foglalkozásai
Gourmet kertmozi by Apolló mozi
21:00-22:30 Mamma mia! – a legemlékezetesebb görög nyár
23:00-0:30 A séf – nyári, családi food truck turné
JÚNIUS 18. (VASÁRNAP)
Master Good Gasztro Színpad:
11:30-19:00 Berke bárány az asado kereszten: szabadtéri sütés és ízelítő Zákány Dániellel és a Grillakadémiával
12:00-13:00 Olasz, kovászos pékáruk a Panificio Il basilico jóvoltából
13:00-14:00 Séfakadémia x Kiss-Virág Cukrászda: Miniséfek finom falatai
14:00-15:00 A nagy konyhateszt: Kis Sándor séf és a Miele okoskonyha
15:00-16:00 Mautner Zsófi és az Erdélyi lakoma
16:00-16:45 Legenda a színpadon: Bíró Lajos főzőshow
17:00-18:00 Debrecziner Vándordíj és nyereményjátéksorsolás
18:00-19:00 Blahalouisiana
19:00-21:00 DJ. Németi, Jay Kid
Galiba Gyereksarok
11:30-19:00 Tanulj meg szeletelni a VR „konyhatündérrel”! Nyári, vurstli hangulat és a Természettár tengerparti foglalkozásai
KultúrFalatozó
11:30-20:00 Retro gasztro plakátkiállítás
12:00-16:00 Élőfestés
16:00-17:00 Gasztronómia a képzőművészetben: Sepsey Zsófia művészettörténész előadása
Forrás:Főnix Rendezvényszervező